TIPS

Hoe zelf je voeten en nagels goed verzorgen:


1- Was je voeten en droog je voeten goed af!


Tussen de tenen niet vergeten, want vocht kan oa schimmel veroorzaken. Liefst deppen, en eventueel met een papieren zakdoekje tussen je tenen droogwrijven, voor diabitici is dit bvb belangrijk dat er geen wondjes worden gemaakt

 

2- Controleer je voeten

Kijk eerst hoe je voeten eruit zien: heb je veel eelt en waar zit de eelt vooral, heb je last van likdoorns of kloven, zijn er andere bijzonderheden die je opvallen? Als je echt last hebt van kloven of grote likdoorns, dan kun je die beter door een gespecialiseerde pedicure laten behandelen.  Er zijn wel hulpmiddeltjes voorhanden, contacteer best je voetverzorger om je tips te geven om in tussentijd je pijn te milderen.  Bij ernstige problemen, raadpleeg altijd een arts.

 

3- Knip je nagels recht af, zeker de nagels van je grote tenen.

Gouden regel: Nagels handen rond, nagels tenen recht


Als je ze helemaal rond afknipt, dan blijven er vrijwel altijd haakjes zitten in de hoekjes van de nagels. Die kunnen vervolgens ingroeien. Het is best om de hoekjes een beetje rond te vijlen met een houten vijltje. Zo zijn je nagels wel rond, maar kunnen ze niet ingroeien. Gebruik een correcte nageltang.


 4- Verwijder eelt

Het verwijderen van eelt is een vrij precies karweitje.  Gebruik bij voorkeur een eeltvijl, een eeltmesje is gevaarlijk om wondjes te maken, daarom wordt overmatige eelt best deskundig verwijderd door je voetverzorger of podoloog.  Laat altijd wat eelt zitten, dit dient ter bescherming van je voet. Als je te weinig eelt op je voet laat zitten dan kan dit zeer gaan doen. Zorg er echter ook voor dat je niet teveel eelt op je voeten krijgt. Je huid gaat dan uitdrogen en er kunnen zelfs scheuren in het eelt komen. Gescheurde eelt is pijnlijk en maakt kloven in je voeten.’  Als vijl gebruikt je best een degelijke vijl, die zijn iets duurder in aankoop, maar de resultaten zijn dan ook veel doeltreffender.  Je gebruikt ook best een goed verzorgende crème.

 

5- Wrijf of masseer je voeten met een crème

Hierbij gebruik je best een voetcrème die je voeten extra zal verzorgen.  Dankzij de massage komt de bloedsomloop ook terug goed op gang.